Geoblog.pl    slonko    Podróże    Nowa Zelandia, AOTEAROA kraj dlugiej, bialej chmury    najwieksze miasto w NZ
2010
sty

najwieksze miasto w NZ

Nowa Zelandia
Nowa Zelandia, Auckland

No i nadszedl ten dzien, koncza sie wakacje, konczy sie nasza wyprawa po Nowej Zelandii.

Jesli ktos bedzie chcial planowac podroz na te wyspy to polecam:

- przygotowac sie na 4 pory roku, nawet latem moze spasc snieg, u nas padal grad i nie stopnial do nastepnego dnia,

- najlepiej pozdrozowac samochodem, tanio mozna kupic lub wyporzyczyc,

- kto lubi sporty ekstermalne, to jak najbardziej polecam NZ,

- jesli chcesz pracowac, odrazu kontaktuj sie z Imigration Office i zorientuj sie jakie pozwolenie ci jest potrzebne i czy to bedzie na caly kraj czy tylko na region
(niestety jak to z Polska bywa, nie moglismy sobie wyrobic pozwolenia na prace przez Internet jak inne w wiekszsosci kraje europejskie, musilismy zaplacic 200$ NZ, zlozyc dokumenty wraz z kserem paszportu, 2 zdjeciami itd. wyrobienie pozwolenia trwa od 7 do 70 dni, my trafilismy na okres swiateczny, wiec biuro zrobilo sobie przerwe na 20 dni wiec czekalismy prawie miesiac, po czym w Nowym Roku to pozwolenie nie obowizoywalo na caly kraj ale na jeden region, bo zmienily sie przepisy!!! CZesc z nas wycofala dokumenty z biura, paszporty przeslali poczta na adres ktory wpisalismy w dokumentach, z kolei na kase czekamy, tez mieli ja poczta przeslac, ale poproslilismy zeby przelali ja na konto, nadal ivh nie ma (: )

....

CO WARTO ZABACZYC!!!!

- gory z samolotu, Mt. Cook a nastepnie skok czyli SKYDIVING!!!!

- Tongariro National Park (warto sie wdrapac na wulkan)
- Plaze w okolicy Cathedral Cove, super fale a widoki (:
- Abel Tasman (polecam przed sezonem, tak jak nam sie udalo, nie bylo ludzi, w sezonie sa tlumy!!)
- lodowce w okolicach gory MT. Cook, super widoki
- park z gejzerami
Inne atrakcje tez byly niesamowite jak gorace zrodla w Hanmer Springs, czy polwysep Penisula, pingwiny.

Nie udalo nam sie pojechac na wyspe Stuarda i na Milforad, a takze nad Auckland na najdluzsza plaze... no ale zawsze mozna tu wrocic (:

slonko
Marta C.
zwiedziła 2.5% świata (5 państw)
Zasoby: 58 wpisów58 5 komentarzy5 305 zdjęć305 0 plików multimedialnych0