Geoblog.pl    slonko    Podróże    Nowa Zelandia, AOTEAROA kraj dlugiej, bialej chmury    posrod wulkanow
2010
sty

posrod wulkanow

Nowa Zelandia
Nowa Zelandia, Tongariro National Park

Planowalismy dopiero jutro wybrac sie na dluzsza trase po Parku Narodowym, ale okazalo sie ze juz dzis wieczorem bedzie padac, wiec dzis o 5 rano pobudka i ruszamy.

Po 6 rano juz bylismy na szlaku, ale nie jedyni juz 2 autokary przywizly ludzi na szlak, wiec juz sie robilo tloczno. Tradycyjnie droga elegncko przygotowana dla turystow. Ok 9 km mielismy, na przelecz i z tamtad jeszcze 1 h na szczyt Tongariro.

Zdobylismy wulkan jeden z 3 w okolicy MT Tongariro.

Ta trasa Alpine Crossing jest chyba najbardziej popularna, pogoda utrzymala sie do ok 13, pozniej juz przyszly chmury. My na szczescie wyrobilismy sie w czasie.

Nocowalismy znowu na Campingu DOC w Kaimanawa Forest Park. Niestety w nocy przyszla taka ulewa, ze woda nie wsiakala w ziemie i ok 3 w nocy poczulismy ze nasze karimaty plywaja. Wszystko zmoklo, spiwory, jedzenie, Agacie ciuchy. Rano przestalo padac i wyszlo sloneczko wiec udalo nam sie wszystko wysuszyc i ruszylismy nad Taupo.

slonko
Marta C.
zwiedziła 2.5% świata (5 państw)
Zasoby: 58 wpisów58 5 komentarzy5 305 zdjęć305 0 plików multimedialnych0